XtraGrass – Versterkt natuurgras systeem

GreenFields - XtraGrassXtraGrass is een systeem waarbij een natuurlijke grasmat wordt verstevigd met kunstgras vezels. Een perfecte combinatie tussen de bespeelbaarheid van natuurgras en de slijtvastheid van kunstgras. Door de beste eigenschappen van natuurgras te combineren met die van kunstgras ontstaat een betere kwaliteit speelondergrond waar het hele jaar door op gespeeld kan worden, speciaal bestemd voor intensief gebruik in stadions, oefenvelden en recreatiecomplexen.

De kunstgras vezels beschermen de graswortels van het natuurgras. De verstevigende toplaag houdt de ondergrond ook tijdens intensief gebruik en bij slechte weersomstandigheden egaal en stabiel.

De kunstgrasvezels zijn bevestigd op een biologisch afbreekbare backing, waardoor een weefsel ontstaat met openingen waar de plantenwortels doorheen kunnen groeien. Daarnaast is deze backing ook geschikt voor het doorlaten van vocht en voedingsstoffen.  Dankzij deze open structuur en de stevige monofilament vezels van het weefsel is XtraGrass op de gebruikelijke wijze te onderhouden, inclusief vertidraining.

XtraGrass kan geïnstalleerd worden met lokale toplagen en sub-base constructies, waaronder varianten met schokabsorberende materialen. Het kan worden geteeld voor bepaalde delen of in zodeformaat, zodat beschadigde stukken snel en eenvoudig vervangen kunnen worden.

february-24-recycle-logo
XtraGrass is  “inspired by nature” en is daarom 100% recyclebaar.

 

 

XtraGrass

The Best of Both worlds

De combinatie van de beste prestaties van een natuurlijke grasmat als een kunstgrassysteem zorgt voor een hogere kwaliteit speelveld waarop het hele jaar door gespeeld kan worden. Ontwikkeld voor intensief gebruik zoals in stadions, maar ook trainingsvelden en uitloopstroken.

XTRAGRASS – het concept

XtraGrass combineert de positieve eigenschappen van natuurgras met de sterkte van kunstgras, dit resulteert in een superieur speelveld. Het is een systeem waarbij de natuurlijke grasmat wordt verstevigd met kunstgras vezels. Een perfecte combinatie tussen de bespeelbaarheid van natuurlijk gras en de slijtvastheid van kunstgras.  De kunstgras vezels nemen gedeeltelijk de druk en slijtage van de natuurlijke grassprieten over, waardoor het veld slijtvaster is dan een standaard veld van natuurlijk gras. Plekken met uitgerukt gras behoren tot het verleden, aangezien de structuur van XtraGrass de grasmat op zijn plaats houdt.

Waarom XtraGrass

de perfecte oplossing is

XtraGrass is uitvoerig getest door erkende testinstituten zoals STRI in Engeland, ISA in Nederland en Labosport in Frankrijk. Resultaten tonen aan dat dit grasversterkende systeem zelfs voldoet aan de eisen voor het internationale voetbal als slechts als er geen natuurgras aanwezig is.

Operationele voordelen van XtraGrass

 1. Installatie – XtraGrass is eenvoudig te installeren. Hiervoor zijn slechts standaardapparatuur en voornamelijk plaatselijke arbeidskrachten noodzakelijk. De bijdragen van de specialisten vinden plaats in de fabriek waar XtraGrass geproduceerd wordt.
 2. Snelheid –  In tegenstelling tot andere grasversterkingssystemen, waarvoor speciale dure apparatuur maanden van tevoren gereserveerd dient te worden, kan XtraGrass geïnstalleerd worden op een voor het veldpersoneel en de club geschikt moment
 3. Onderhoud  -  XtraGrass maakt gebruik van een standaard mengsel die de wortelzone van voedingsstoffen en water voorziet. Dit in tegenstelling tot andere versterkingssystemen die een basis van zand vereisen en tevens duur en intensief onderhoud en bemesting vergen.
 4. Beluchten – Voor het beluchten van XtraGrass kan standaard onderhoudsapparatuur gebruikt worden, waardoor het oppervlak in een uitstekende conditie blijft. Het is bovendien veel moeilijker om goed te beluchten met andere grasversterkings systemen.
 5. Vervanging – XtraGrass kan geheel of gedeeltelijk vervangen worden. De mat en de kunstgrasvezels zijn volledig recyclebaar, waardoor er geen problemen zijn met het verwijderen van afvalstoffen. Aangezien de totale diepte van XtraGrass slechts 50 mm bedraagt dient er veel minder wortelzone omgewoeld te worden in vergelijking met andere grasversterkingssystemen, waarbij men tot 180 mm dient om te woelen. Een verschil van ongeveer 1.000 m³ op een standaardveld.

Financiele voordelen van XtraGrass

 1. Aanschafkosten – XtraGrass is veel goedkoper om te installeren en te onderhouden dan andere grasversterkings systemen.
 2. Vaste kosten – Eenmaal geïnstalleerd zijn de kosten voor het onderhoud van XtraGrass niet hoger dan die voor een sportveld van standaard gras. Ter vergelijking, enkele andere grasversterkingssystemen vereisen een intensief bemestings- en onderhoudsplan waardoor de vaste kosten aan producten en arbeidskrachten aanmerkelijk stijgen.
 3. Kosten voor apparatuur – XtraGrass vereist geen speciale onderhoudsapparatuur.
 4. Verwerkingskosten – Omdat XtraGrass 100% recyclebaar is ontstaan er geen extra kosten voor afvalverwerking. Bij andere grasversterkings systemen dienen specialisten het afval te verwijderen en te scheiden en dient 1.000 m³ wortelzone opgevuld te worden, hetgeen  hoge kosten tot gevolg heeft.
 5. Kosten voor het trainingscentrum – Aangezien XtraGrass een intensiever gebruik van het speelveld toestaat, kunnen de afmetingen van en/of het aantal speelvelden van het trainingscentrum verminderd worden, waardoor ook de vaste onderhoudskosten verminderen.
 6. Inkomstenbron – Dankzij de elasticiteit van XtraGrass kan het speelveld, buiten de wedstrijddagen, voor andere evenementen gebruikt worden. Bijvoorbeeld voetbalwedstrijden van bedrijven, concerten of openbare bijeenkomsten, hetgeen extra inkomsten voor de club genereert.

 

Millieu technische voordelen van XtraGrass

Bij onderzoek en ontwikkeling richten wij ons op de toepassing van innovatieve en milieuvriendelijke productieoplossingen die aansluiten bij duurzame productontwikkeling en zijn geïnspireerd door de natuur. Als reactie op sociale veranderingen en milieueisen is het milieuvriendelijke XtraGrass ontwikkeld: 100% geschikt voor recycling.

XtraGrass heeft een gepatenteerde weeftechniek ontwikkeld. Door dit productieproces kunnen materialen van dezelfde productfamilie (polypropyleen en polyethyleen) worden gebruikt. Alle componenten van kunstgras, zowel het onderdoek als de vezels, kunnen

worden gemaakt uit hetzelfde materiaal, waardoor het kunstgras volledig kan worden gerecycled. De gepatenteerde weeftechniek voldoet niet alleen aan de vereiste technische normen, maar biedt bovendien veel extra voordelen in vergelijking met de conventionele methode van kunstgras maken. De techniek maakt een grotere dichtheid (dTex), een verbeterde tuftbevestiging (meer veerkracht), en de combinatie van verschillende soorten vezels en verschillende vezelhoogtes in één systeem (natuurlijke uitstraling) mogelijk. En nog belangrijker: deze techniek zal de speeleigenschappen van onze Green Generation-producten enorm verbeteren.

Speltechnische voordelen

 1. Duurzaamheid – XtraGrass biedt gedurende het hele jaar een hoge kwaliteit speeloppervlak. XtraGrass scoorde goed bij de testen op tractie, hardheid en terugkaatsing van het speelveld.
 2. Verminderd risico – Het risico op letsel veroorzaakt door een onregelmatig oppervlak en kale plekken is uitgesloten. Met de XtraGrass-structuur behoren kale plekken tot het verleden.
 3. Training – De spelers kunnen trainen op het veld waar de wedstrijden gespeeld worden. Bij veel clubs wordt het hoofdveld gereserveerd voor de wedstrijddagen. Dat de spelers kunnen trainen op het hoofdveld biedt hen een groot voordeel ten opzichte van hun tegenstanders, die minder bekend zijn met de afmetingen en het speeloppervlak van het hoofdveld.
 4. Klimaat – Zelfs onder slechte weersomstandigheden zullen de spelers minder uitglijden en vallen op XtraGrass, omdat het speeloppervlak op geen enkel moment stabiliteit verliest.

 

 De voordelen van het systeem zijn:

 1. Efficiente productie – Doordat de nieuwe fabriek, met een oppervlakte van 24.000 m², ontworpen is overeenkomstig de strengste milieunormen, heeft GreenFields het gebruik van water en energie, de uitstoot van kooldioxide en de afgifte van afvalstoffen en afvalwater drastisch kunnen verminderen
 2. 100% recyclebaar – XtraGrass gebruikt hetzelfde materiaal zowel voor de vezels als voor de mat, waardoor scheiding niet meer noodzakelijk is en deze 100% recyclebaar zijn.
 3. Maximaal gebruik van plaatselijke arbeidskrachten – Omdat de technologie geconcentreerd wordt in de fabriek, hoeven slechts enkele gespecialiseerde installateurs ter plekke aanwezig te zijn. Voor de rest kan men gebruik maken van plaatselijke arbeidskrachten, waardoor het effect op het milieu veroorzaakt door onnodig reizen verminderd wordt.